Na 16 dagen van onzekerheid kondigde CEO Elon Musk van Tesla vrijdagavond aan dat zijn bedrijf toch aan de beurs genoteerd blijft.
Het aandeel Tesla noteerde maandagmiddag ruim 2 procent lager, maar krabbelde daarna weer enigszins op.
In een blog op de website van Tesla legde Musk uit dat de aandeelhouders hem in grote meerderheid hadden aangemoedigd Tesla op de beurs te houden, ondanks dat er “meer dan genoeg financiers” zijn om er weer een privébedrijf van te maken.
Een van de belangrijkste aandeelhouders heeft zelfs betoogd dat het het aandeel wel eens tot 4.000 dollar zou kunnen stijgen.
“Het is duidelijk dat de meeste van de huidige aandeelhouders van Tesla ervan overtuigd zijn dat we beter af zijn als beursbedrijf”, schreef Musk.
"Daarnaast heeft een aantal institutionele aandeelhouders uitgelegd dat ze gebonden zijn aan interne regels die beperkingen opleggen aan de hoeveelheid geld die geïnvesteerd mag worden in een privébedrijf. Ook voor retailaandeelhouders is het ingewikkelder om aandelen te hebben in een privébedrijf. Hoewel de meerderheid van de aandeelhouders die ik gesproken heb aangaf Tesla trouw te blijven als we van de beurs zouden gaan, was het sentiment toch vooral 'alsjeblieft, doe het niet.'"
Musk zegt dat de beslissing het bedrijf in staat stelt zich te blijven focussen op het opvoeren van de productiesnelheid van Model 3, de nieuwste auto van Tesla.
"Ik wist dat het proces om van de beurs te gaan een grote uitdaging zou zijn, maat het is duidelijk dat het nog tijdrovender zou zijn en nog meer af zou leiden dan ik in eerste instantie dacht", liet Musk weten.
"Dat is een probleem omdat we ons echt volledig moeten richten op het produceren van Model 3 en op het zorgen dat we winstgevend worden. We zullen niet slagen in onze missie op het gebied van duurzame energie als we niet ook financieel duurzaam zijn."
'Aandeel kan alle kanten op'
Op de aankondiging van Musk op 7 augustus dat hij plannen had Tesla van de beurs te halen werd enthousiast gereageerd door beleggers: het aandeel steeg met 389 dollar tot bijna de hoogste stand ooit. Maar berichten over onderzoeken en een dagvaarding van beurswaakhond SEC en beleggers die massaclaims indienden zorgden ervoor dat het aandeel snel weer onder de 300 dollar dook.
In de twee weken daarna heeft Musk naar eigen zeggen advies ingewonnen bij Goldman Sachs, Silver Lake en Morgan Stanley. Analisten bij Goldman Sachs en Morgan Stanley moesten daardoor hun berichtgeving over Tesla inperken, maar Morgan Stanley heeft inmiddels het koersdoel alweer op 291 dollar gezet.
Wall Street in zijn geheel heeft nu een koersdoel van 329 dollar voor Tesla, blijkt uit een enquête onder analisten van Bloomberg. Veel van hen waarschuwen wel dat het de komende dagen alle kanten op kan gaan met het aandeel.
"We verwachten dat de aandelen op korte termijn onder druk komen te staan, omdat beleggers zich vragen stellen over het hele idee van de beurs te gaan en de uiteindelijke beslissing om toch beursgenoteerd te blijven", liet analist Ben Kallo van Baird maandag aan zijn klanten weten. Maar Kallo denkt dat het aandelen tot 400 dollar kan stijgen en geeft dus een koopadvies.
Het terugdraaien van zijn plannen kan ook de geloofwaardigheid van Musk aantasten, waarschuwde RBC Capital Markets. Dit "hele hoofdstuk was niet gepland en ook niet goed doordacht", stelt analist Joseph Spak. Hij heeft een koersdoel van 315 dollar voor het aandeel Tesla.
(klik op grafiek voor uitvergroting)